Sykkeen IT-pajalla voi tutustua:
- Ohjelmointiin mm. Javalla ja Pythonilla
- Helsingin yliopiston maksuttomiin ohjelmoinnin kursseihin (MOOC) ja suorittaa niitä
- 3D-mallinnukseen mm. Blender ja FreeCAD -ohjelmistoilla
- Kappaleiden tulostamiseen 3D-tulostimella
- Erilaisiin projekteihin it-alalla
- Tietokoneiden, tablettien, puhelimien ja muiden laitteiden huoltoon, ylläpitoon ja korjaukseen
- Ammattikorkeakoulujen ja yliopiston tekniikan alan valtakunnallisiin pääsykokeisiin
Pajalla on käynnissä mm. seuraavia projekteja. Projektit toteutetaan työelämän tapaan 2-5 asiakkaan ryhmissä.
- Tietoverkon laitteiden inventaatio-ohjelma (ks. linux nmap, SQL), jossa ohjelman tarkoituksena on kerätä inventaariotietoa niistä paikallisverkkoon liitetyistä tietokoneista ja laitteista.
- 3D tulostimen muunnostyö, jossa tukkeutunut 3D tulostin muunnetaan piirustuskäyttöön (valotusmaskeja piirilevyille).
- Info näytöllä on tarkoitus näyttää toimipisteen ala-aulassa asiakkaille vaihtelevaa sisältöä, kuten linja-autoaikataulut, lounasravintolan ruokalistat jne.
- Pajan asiakaspaikkojen varausjärjestelmä on verkkosovellus, jossa käytetään Flask verkkosovelluskehystä.
- Riistakameran (Zoneminder) perusajatuksena on tunnistaa videokuvassa olevia kohteita.
- Aamutoimet -projektissa tehdään verkkosovellus (Flask verkkosovelluskehys), joka antaa lapsille toimintaohjeita aamutoimien suorittamista varten.
- Tuuliturbiini –projektissa toteutetaan tuuliturbiinin pienoismalli 3D tulostamalla. Generaattorina käytetään harjatonta tasavirtamoottoria.
IT-paja tarjoaa työpajapalveluna tietokoneiden ja oheislaitteiden huoltoa, ylläpitoa ja korjausta. Huoltotyöt pitävät sisällään mm:
- Vian etsintä ja ratkaisujen tarjoaminen
- Rikkinäisten komponenttien vaihto
- Käyttöjärjestelmän sekä ohjelmistojen asennus- ja päivitystöiden tekeminen
- Tiedostojen palauttaminen
Pajalla toteutetaan tammi-toukokuussa pääsykoevalmennusta (matematiikan laskuharjoitukset) ammattikorkeakoulujen ja yliopiston tekniikan alan valtakunnallisiin pääsykokeisiin (tradenomi, insinööri, yliopiston tietojenkäsittely, muut tekniikan alan koulutukset).
Kaikissa edellä mainituissa työ- ja valmennustehtävissä opastavat asiantuntevat ja IT-alalle kouluttautuneet työvalmentajat.
Valmennuksessa on työelämälähtöinen valmennusote ja se huomioi valmentautujan yksilölliset tavoitteet. Valmennusjakson aikana työvalmentaja ja yksilövalmentaja auttavat valmentautujaa selkeyttämään koulutus- ja työllistymistavoitteitaan ja kannustavat eteenpäin vievään arjenhallintaan. Valmennusjakson aikana käydään arviointi- ja palautekeskusteluja. Tavoitteena on asiakkaiden elämänhallinnan ohella asiakkaiden siirtyminen opiskelemaan, tuettuun työelämään (työkokeilut, palkkatuki) tai avoimille työmarkkinoille.